Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Вічна слава загиблим, вічна шана живим


Минають десятиліття, народжуються і виростають нові покоління, але в пам'яті народній ніколи не погасне подвиг тих, хто боровся і поліг за визволення рідної землі.

Починаючи з січня і по квітень місяць 2019 року на Хмельниччині відзначають 75 років історичного визволення нашої землі від фашистських загарбників.

З метою вшанування пам’яті полеглих у боротьбі за свободу Батьківщини в бібліотеці відбулося засідання наукового круглого столу «Вічна слава загиблим, вічна шана живим», присвячене 75 – річчю визволення Хмельниччини від гітлерівських загарбників.

В роботі наукового круглого столу взяли участь кандидати історичних наук Юрій Блажевич, Віктор Адамський, кандидат богослов’я Сергій Причишин, голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта», кандидат технічних наук Віталій Міхалевський, голова міського Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка Зоя Діденко, голова комітету ветеранів війни обласної організації ветеранів Володимир Бастрічев, члени Національної спілки журналістів Ростислав Троян, Михайло Цимбалюк, Анатолій Бернадін, Павло Добрянський, працівники бібліотек, закладів культури області, члени обласних, районних, міських організацій ветеранів, педагоги учбових закладів міста, студенти гуманітарно-педагогічної академії та відвідувачі бібліотеки.

У своїх доповідях учасники наукового круглого столу підкреслили важливість боїв на території України та Хмельниччини, роль опору місцевого населення, зокрема, зовсім юних месників – Валі Котика, Ані Сошенської та ін. Зазначалося, що вихідці з Хмельниччини воювали з нацистами та їх союзниками як у складі Червоної армії, так і у складі УПА, у лавах партизанських з'єднань на території області, в рядах Війська Польського, загонах французького, югославського та словацького опору.

Кожен з виступів учасників круглого столу викликав зацікавленість аудиторії, адже військова тематика, теми миру, звільнення рідної території від ворожої окупації є надзвичайно важливими й актуальними на сьогоднішній день, зважаючи на події, що відбуваються нині на Сході нашої держави.

З особливою теплотою, пошаною та безмежною вдячністю вітали учасники заходу виступи «дітей війни».

Історична пам'ять не згасає, вона живе в наступних поколіннях. Свідченням цьому став виступ студента гуманітарно-педагогічної академії.

У рамках заходу була презентована тематична виставка книг із фондів бібліотеки «Відлуння тих далеких днів сльозами на очах блищить».









 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com