Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Книжкова весна на Хмельниччині


З нагоди Всесвітнього дня книги та авторського права на Хмельниччині відбувся XV Обласний форум «Книжкова весна на Хмельниччині».

Програма заходів

В рамках форуму проведено низку заходів з промоції читання та популяризації сучасної української та краєзнавчої книги: презентації книг, авторські зустрічі з лауреатами книжкових премій, обговорення у форматі круглого столу, підведення підсумків обласного дослідження та рейтингу «Краща книга Хмельниччини – 2020». У зв’язку з карантинними обмеженнями заходи відбулись на платформах Zoom та Google Meet у публічних бібліотеках області.

В роботі круглого столу за темою «Книга Хмельниччини: від видання до читання» взяли участь 76 учасників: представники влади, громадських організацій, засобів масової інформації, видавництв, редакцій газет, публічних та вузівських бібліотек області, громадськості.

Проведено зустрічі та авторські презентації творів місцевих письменників: книг Валентина Говоруна «Лікарські рослини Хмельниччини», заслуженого діяча мистецтв України, театрального режисера, драматурга Олександра Бойцова «Життя. P.S.» та книги «Історія театру імені М. Старицького в спогадах» (Хмельницька ОУНБ); книги Оксани Радушинської «Про Царицю Громовицю і Кропив'яного Короля» (Хмельницька ОДБ ім. Т. Г. Шевченка); поетичної збірки Ольги Ткач «До обрію» (Хмельницька ОЮБ); книги Оксани Загаєвської «Струни душі» (Ізяславська ЦБ); книги Степана Нестеришина «Життєва нива Сергія Шаповалова» (Деражнянська міська ЦБС); поетичної збірки Світлани Дупелич «Мереживо снів. Акварелі літа» (Центральна бібліотека Полонської міської ради Полонської міської ОТГ); онлайн-зустріч з українською письменницею Світланою Талан «Кілометри людського життя» та арт-зустріч із Артуром Закордонцем «Дитячі-недитячі оповідки» (Центральна бібліотека Віньковецької селищної ради).

Презентували книги відомих земляків з питань охорони здоров'я, мистецтва, поезію та прозу, наукові видання, книги, що надійшли від Українського інституту книги, видання обласних універсальної наукової бібліотеки, бібліотеки для юнацтва та бібліотеки для дітей ім. Т. Г. Шевченка.

Підведено підсумки щорічного обласного дослідження та рейтингу «Краща книга Хмельниччини» та оголошено переможців. У номінаціях:

«Наукове та науково-популярне видання» нагороджено автора-упорядника Бориса Володимиріва за видання «Слава героям!»;

«Довідкове видання» – Валентина Говоруна за довідник «Лікарські рослини Хмельниччини»;

«Літературно-художнє видання» – Анатолія Ненцінського за збірку поезій і прози «Голоси видіння», яка видана за обласною програмою «Книговидання».

За підсумками дослідження «Найбільш резонансна краєзнавча книга 2020 року Хмельницької ОУНБ» у номінаціях:

«Науково-популярне видання» нагороджено колектив авторів Стефанію Баженову, Лева Баженова та Світлану Оліпер за монографію «На пограниччі культур. Культурне і громадсько-політичне життя польського населення Правобережної України у ХІХ – на початку ХХ ст.»;

«Художня література» – Ольгу Саліпу за збірку поезій «Територія жінки»;

«Довідкове видання» – Миколу Панасюка, упорядника довідкового видання «Хмельницька обласна рада VІІ скликання (2015 – 2020 роки)».

З результатами обласного дослідження можна ознайомитися на сайті обласної універсальної наукової бібліотеки у розділі Бібліотекарю – Соціологічні дослідження або за посиланням: http://ounb.km.ua/biblio/soc/Krascha%20knyga%202020.pdf.

У онлайн-заходах ХV Обласного форуму «Книжкова весна на Хмельниччині» взяли участь понад 400 учасників.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com