Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Син Прибузької землі


Відбулося відкриття обласного туру пам’яті «Син Прибузької землі», присвячений 10-й річниці від дня смерті Григорія Яковича Храпача, поета, прозаїка, члена Національної спілки письменників України, переможця республіканського конкурсу на кращу книгу для дітей, лавреата обласної премії ім. Микити Годованця, міської премії ім. Богдана Хмельницького, обласних премій ім.Тараса Шевченка та Володимира Булаєнка, уродженця села Гелетинці Хмельницького району.

Захід відкрила заступник директора з внутрішньої роботи Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Олена Баворовська, яка привітала учасників заходу та розповіла про співорганізаторів цього туру та ознайомила з програмою туру пам’яті та назвала локації, де будуть відбуватися заходи.

Спогадами про творчу співпрацю поділилися: письменник, директор Хмельницького обласного літературного музею Василь Горбатюк; письменник, доктор філологічних наук, професор член Національних спілок письменників України Віталій Мацько; український письменник, член Національної спілки письменників України Анатолій Ненцінський; українська поетеса, членкиня Національної спілки письменників України Ніна Шмурикова-Гаврилюкта та інші.

На заході були присутні: невістка Григорія Яковича – Галина Храпач, онука – Інна та правнучка Марічка, колеги-вчителі, з якими він працював, учні, яких він навчав та друзі з його рідних Гелетинець. Родина згадувала про те, як Григорій Якович завжди міг підтримати добрим словом та завжди допомагав у вирішені складних питань, а ще говорили про патріотизм письменника його любов до України та рідної української мови. Односельці говорили про його простоту, людяність, відкритість та готовність завжди прийти на допомогу ближньому.

До заходу долучився начальник відділу освіти, молоді та спорту, культури і туризму Гвардійської сільської ради Сергій Солтик,, який розповів про вшанування пам’яті Григорія Храпача та повідомив про відкриття музею письменника.

Під час заходу звучали вірші Григорія Яковича у виконанні здобувачів освіти Гвардійського ліцею Максима Цімар та Даші Шулер, а також вірші записані учнями спеціалізованої загальноосвітньої школи I-III ступенів N7 м. Хмельницького - Максима Маронюка та Маріни Борщун. Також линули українські пісні «Якби мені черевички» на слова Т. Шевченка, музику М. Скорика та українська народна пісня «Ти до мене не ходи» у виконанні студентки Хмельницького фахового музичного коледжу ім. В. Заремби Іванни Радзінської.

Присутнім було презентовано виставку-інсталяцію «Барви слова Григорія Храпача», на якій представлено книжкові видання із фондів Хмельницької ОУНБ та музейних експонатів обласного літературного музею та музею Г. Храпача с. Гелетинці Гвардійської сільської територіальної громади Хмельницького району.

На заході були присутні студенти Хмельницького інституту ім. Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України Міжрегіональної Академії управління персоналом, вищих професійних училищ та бібліотеки області зі своїми читачами.

Захід відбувся офлайн та онлайн на платформі ZOOM до якого доєдналося близько 40 учасників.





<






 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com