Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

«Швидка допомога: що варто знати про медичну реформу»


«Швидка допомога: що варто знати про медичну реформу» – тема онлайн-засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» з мешканцями Чемеровецької селищної та Солобковецької сільської територіальних громад.

Експерт заходу – Юрій Донюк, заступник директора з оперативної роботи та медицини катастроф комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Хмельницької обласної ради.

Напередодні учасники переглянули документальну стрічку «Остання швидка в Софії» (режисер Ільян Метев) https://docuclub.docudays.ua/movies/item/sofias-last-ambulance-/ з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA.

Фільм розповідає про один день із життя лікаря, медсестри й водія – бригади швидкої, що мчить вулицями болгарської столиці Софії, намагаючись врятувати життя пацієнтів. Борючись з абсурдом, котрий поглинає систему охорони здоров’я, яка й без того ледве дихає, ці троє й самі ледве зводять кінці з кінцями, але продовжують рятувати життя людей.

Про історію створення документальної стрічки розповіла керівниця кіноклубу Зоя Філіпенко.

Стан, проблеми та перебіг реформи екстреної медичної допомоги проаналізував експерт заходу – Юрій Донюк, який зосередив увагу на обслуговуванні викликів громадян, їх різновидах (профільні і непрофільні), роботі екстрених бригад, їх структурних підрозділів, фінансуванні, професійному розвитку та безпеці під час виконання професійних обов’язків. Також проінформував про те, як працює медична галузь в умовах воєнного стану, які виклики та проблеми виникають, з якими питання звертаються громадяни до лікарів та розповів про правовий механізм виїзду швидкої під час повітряної тривоги.

Кожен з учасників поділився власним досвідом виклику швидкої допомоги та враженнями від роботи фахівців. Обговорили метафоричність назви фільму, питання вибору професії працівника швидкої допомоги, чого потребує ця робота та чи безпечна вона. А ще присутні дискутували про те, чи може документальний фільм реально сприяти змінам у громаді.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com