Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Конституція Пилипа Орлика – пам’ятка правової думки


16 квітня Конституції Пилипа Орлика виповнюється 310 років.

Конституція Пилипа Орлика — договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов'язки усіх членів Війська. Укладений 1710 року. Затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний латиною і староукраїнською. Складається зі вступної частини та 16 статей. За оцінкою істориків вона є однією з перших європейських конституцій нового часу.

На жаль, Конституції Пилипа Орлика так і не судилось стати повноцінним державним документом – вона приймалась в умовах фактичного розгрому українських та шведських військ, а сам гетьман перебував у вигнанні і так ніколи й не повернувся на Батьківщину. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

Основний зміст Конституції:

• Україна - суверенна держава під протекторатом Швеції;

• державною релігією є православ'я;

• територія України складається з Чернігівського, Київського та Брацлавського воєводств;

• влада поділяється на 3 гілки: законодавчу (Генеральна рада), виконавчу (гетьман і генеральна старшина) та судову (Генеральний суд).

Оригінал першої сторінки Конституції зберігається в Національному архіві Швеції. Остання сторінка україномовного документу – у Російському державному архіві давніх актів (м. Москва) із оригінальним підписом Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького.

Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні чи просто прогресивним твором, який випередив свій час. Але в будь-якому випадку Пилип Орлик є автором першої в історії людства конституції демократичного суспільства. А сам документ безумовно став видатною пам’яткою історико-правової думки не лише України, а й всього світу.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com