Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Поховання праху письменника земляка Володимира Белінського


Хмельницька ОУНБ долучилась до поховання праху письменника земляка Володимира Белінського. У фондах бібліотеки є усі його видання. Пам'ятаємо земляка та читаємо його книги.

Хмельниччина провела в останню путь письменника-земляка Володимира Білінського. Його перу належать книги «Країна Моксель, або Московія», «Москва ординська» та «Україна-Русь», у яких розвінчані міфи історії росії. Володимир Білінський був знаний також як будівельник. Ним збудовано не один міст Казахстані, де провів значну частину свого життя і де на власні очі бачив лицемірство і зверхність до казахів і українців «російських братів». Саме це спонукало вивчати історичні джерела у архівах росії, Казахстану та України та відкрити світу справжнє обличчя московитів.

Про це, а також про інші аспекти життя та діяльності Володимира Броніславовича Білінського, зокрема, про його село, родину, навчання на Дунаєвеччині, вчителів та наставників, його товаристкість та людські якості, а також про внесок у відновлення історії України, вплив на літературну, наукову та просвітницьку діяльність на Хмельниччині говорили учасники поховань, серед яких були представники місцевих органів самоврядування, закладів культури, науковці, односельці.

Долучились до поховань та теплих слів на адресу земляка керівники обласних закладів культури Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека Катерина Чабан, Хмельницький обласний літературний музей Василь Горбатюк, представники громадських організацій -голова обласного відділення Всеукраїнського Товариство "Просвіта" ім Тараса Шевченка Віталій Міхалевський, член Хмельницького обласного відділення Національна спілка краєзнавців України доктор історичних наук Віктор Прокопчук.

Відзначено необхідність присутності книг Володимира Білінського у бібліотеках області та вшанування пам’яті видатного земляка у виданнях, створення меморіального куточку його імені в закладах освіти та культури.Сучасникам -подолянам та українцям слід багато зробити, аби праця та наміри великого патріота України та нашого земляка були належним чином пошановані та продовжені у віках.

Прах Володимира Білінського був відспіваний за канонами католицької церкви у місцевому костелі з дотриманням необхідних процедур. Дунаєвеччина дала життя видатному літераторові та будівельнику, Україна- крила та козацький дух, Хмельниччина провела в останню путь, а його спадок залишиться нащадкам на віки.

Довідково. Володимир Білінський народився 18 травня 1936 року в селищі Дунаївці Хмельницької області. Закінчив Дніпропетровський інститут інженерів залізничного транспорту, де вчився на факультеті "Мости і тунелі". Наприкінці 50-х років за розподілом поїхав працювати до Казахстану, у 1999 році повернувся в Україну, жив у Києві.

Друкувався в газетах: «Літературна Україна», «Українське слово», «Столиця», «Нація та держава».У 2011 році за книгу "Країна Моксель, або Московія" Білінський став лауреатом премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності в номінації "За найкращу наукову роботу в інформаційній сфері".

7 червня 2022 року Володимира Білінського не стало. Він заповідав поховати його на батьківщині. Саме так, на місцевому кладовищі у Дунаівцях, біля могили матері Франі Петрівни спочив прах Володимира Білінського. Нехай душа його отримає вічний спокій у Царстві Небесному, а добрі справи житимуть вічно. Хмельниччина пам'ятатиме.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com