Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

«Українська революція та перша незалежність»


До Дня Соборності України відбулася година історичних фактів «Українська революція та перша незалежність» для учнівської молоді Хмельницького ліцею № 17.

У заході взяли участь: Віктор Адамський – к.і.н., доцент кафедри суспільних дисциплін Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, член НСК України та Олексій Наконечний – офіцер 19 ракетної бригади «Свята Варвара», які акцентували увагу присутніх на двох рівнозначних за вагомістю подіях української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки та Акт Злуки українських земель. Наголошено на таких історичних моментах: хоча 24 серпня 1991 року стало початком відліку історії сучасної української державності, уперше в ХХ столітті незалежність України була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради; бій біля залізничної станції «Крути» 29 січня 1918 року – подвиг юних добровольців, які стримали наступ більшовиків на Київ, – засвідчив, що державність без армії неможлива; проголошення Акта Злуки УНР та ЗУНР в першу річницю незалежності УНР – одна з ключових подій Української революції 1917 – 1921 років. Зроблено акцент на проблемі єдності української держави на різних етапах її розвитку, соборності як умови незалежності та суверенності.

Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність держави буде цілковито відновлена тільки після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом. Соборність – мета Перемоги.

Під час заходу презентовано книжково-ілюстративну виставку «Соборна країна навіки єдина».Бібліотекар відділу краєзнавства Альона Радецька розповіла про книги, які представлені у розділі «Поділля в добу Української революції». Зокрема зосередила увагу на путівнику «Кам’янець – остання столиця УНР», де виділила постать Володимира Сосюри, який у 1919 році був бунчужним 3-го Гайдамацького полку Армії УНР, і про це розповідає у своєму романі «Третя Рота».




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com