Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

«Вони не заберуть наші життя»


«Вони не заберуть наші життя» - тема онлайн-засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» за участю експертів Світлани Тукало та Асі Сисак, менеджерок Хмельницького Благодійного фонду «Хесед Бешт».

Учасники обговорили документальний фільм "Безголосся" (режисер: Громадська організація «Після тиші» та Wanna production) з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA, який переглянули напередодні.

Герої стрічки – мешканці містечка Турка на Львівщині, які були свідками подій Голокосту. Вони переповідають про побачені жахи, діляться історіями порятунку євреїв.

До заходу долучилися користувачі бібліотек Староостропільської, Михайлюцької сільських територіальних громад і Летичівської селищної та працівники Хмельницького обласного літературного музею.

Світлана Коржик, голова Летичівської територіальної організації Національної спілки краєзнавців України поділилася власними дослідження Голокосту на Летичивщині.

Про масове винищення єврейського народу на території Летичівщини розповів Володимир Борисов, бібліограф Летичівської центральної бібліотеки, краєзнавець, член Національних спілок журналістів і краєзнавців України, автор книги «У полум’ї війни… Летичівщина в роки Другої світової війни».

Мешканка села Старий Остропіль Анастасія Гнатюк поділилася спогадами своєї бабусі про ті страшні часи. «Безголосся…Його було надзвичайно багато у ті трагічні роки, як і сьогодні…Люди бачили, знали, розуміли, чули, але не могли говорити про ті страшні події через свій страх…», - наголосила Ася Сисак.

Також говорили про присудження звання «Праведник народів світу» державою Ізраїль тим, хто в роки Другої світової війни рятував євреїв від знищення; подвиг, добро, людяність і толерантність.

Фільм викликав чимало асоціацій із сьогоденням, коли від російської агресії гинуть та страждають українці.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com