Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Екосвідомість ніколи не «вийде з моди


«Екосвідомість ніколи не «вийде з моди» – тема онлайн-засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві», яке відбулося за участю експертки Вікторії Довгаль, еколога солодового заводу ПрАТ «Оболонь» (Чемерівці), на платформі ZOOM.

До заходу долучилися користувачі публічних бібліотек Деражнянської міської, Віньковецької та Антонінської селищних територіальних громад.

Учасники обговорили естонську документальну кінострічку «Вийшло з моди»

https://docuclub.docudays.ua/movies/item/out-of-fa-shion-/

(режисери: Яаак Кільмі, Леннарт Лаберенц) з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA.

У фільмі йдеться про сучасну культуру споживацтва і «швидку моду», яка є частиною замкненого циклу, який призводить до глобальних кліматичних змін та масових порушень прав людини.

Присутні обговорили порушення прав людей, які працюють на фабриках із виготовлення одягу у Бангладеші, а саме: право на життя та безпеку, право на працю, право на гідний рівень життя, на безпечне довкілля тощо. З’ясували, як модна індустрія шкодить довкіллю і як зробити так, щоб ця шкода зменшилась, а також розглянули поняття «фаст-фешн», «апсайклінг», «ритейлер» та ін. Дізналися про ініціативи, практики та поради із впровадження екосвідомого способу життя, про шкоду від речей із токсичних матеріалів. Говорили про те, що люди купують багато речей, яких не використовують і позбуваються їх, та є ті, кому ці речі вкрай необхідні і вони дають їм друге життя. Наприклад, зараз українці плетуть сітки для військових, які воюють на передовій, а також допомагають одягом внутрішньо переміщеним особам, котрі потребують нашої матеріальної підтримки.

Керівниця кіноклубу Зоя Філіпенко наголосила, що сьогодні питання моди й екосвідомості стоять на одному щаблі, є особливо актуальними, оскільки показують, як одна впливає на іншу.

Експертка Вікторія Довгаль зауважила: «Я розчарувалася в мега відомих брендах і дійшла висновку, що краще купувати одяг українських виробників, хай це навіть буде дорожче…».

Екосвідомість – не бажання окремої людини, а необхідність для суспільства – такий висновок зробили учасники онлайн-засідання.

Захід відбувся в рамках проєкту фінансової підтримки керівників кіноклубів Мережі DOCU/CLUB, який фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com