Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Душа і перо Людмили Рудковської


Відбувся бенефіс «Душа і перо Людмили Рудковської» з нагоди 60-річного ювілею журналістки, поетеси, членкині Національних спілок журналістів і письменників України, уродженки с. Плужне на Ізяславщині.

На захід завітали колеги по перу, письменники, журналісти, бібліотекарі обласних та наукових бібліотек вищих навчальних закладів міста, друзі та знайомі. В онлайн-режимі до заходу долучилися користувачі публічних бібліотек області, журналісти, молодь. Родичі, вчителі, друзі підключилися до заходу із бібліотеки с.Плужне.

Присутні ознайомилися з основними віхами життя і творчості Людмили Рудковської. Вітальні слова линули від голови міської літературної студії «Натхнення», колишнього редактора газети «Перспектива» Віктора Гусарова та працівника КЗ «Палац культури міста Нетішина» Марії Омельчук з міста Нетішин, в якому понад 20 років працювала кореспонденткою у газеті «Енергобудівник» ювілярка.

Про навчання у Львівському університеті імені Івана Франка, журналістську стезю пані Людмили, спільні заходи і зустрічі і те, як разом працюється, розповідали однокурсниці: заступниця редактора обласної газети «Подільські вісті» Світлана Шандебура та Неоніла Яніцька, відповідальний секретар Хмельницької обласної організації НСЖУ, поетеса, авторка передмови до поетичної збірки «Душа і перо», членкиня Національних спілок письменників і журналістів України.

Бібліотекар Альона Радецька проаналізувала одну із статей про ювілярку, написану поетом Володимиром Терновим. Щирі слова вдячності за любов до слова і його популяризацію висловили представники Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України», куди входила Людмила Рудковська, а саме: голова Володимир Захар'єв, заступниця Галина Корицька та члени спілки Микола Чевелюк та Валентин Говорун.

На заході був присутній Віталій Мацько, поет, журналіст, доктор філологічних наук, професор, член НСПУ і НСЖУ, який дав Людмилі Францівні рекомендацію на вступ до Національної спілки письменників України. Віталій Петрович проаналізував творчість поетеси, вказав на її тонкість душі і вміле відчуття слова, що для письменника є надзвичайно важливо.

Віталій Міхалевський, поет, голова міської організації Національної спілки письменників України наголосив, що ювілярка – активна учасниця літературних заходів, які відбуваються в місті та області, тому така творча самовіддача є прикладом для наслідування.

Окрім журналістських статей, поезій у творчому доробку авторки також є прозова книга «Вічна загадка любові», авторка пробує себе і в гумористичному жанрі. Декілька її гуморесок прозвучали у виконанні бібліотекарів Ізяславської центральної бібліотеки. Свої гумористичні твори ювілярці подарував Степан Шкапій, гуморист, член НСПУ і НСЖУ.

Під час заходу лунали спогади та щирі вітання від сестри Світлани, класного керівника Ніни Іванівни Романської, друга дитинства Юрія Хеленюка, молодої поетеси Оксани Загаєвської та бібліотекаря Плужненського ліцею імені Бортника Р. Й.

У життєписі поетеси є ще одна віха, яка пов'язана з Хмельницькою ОУНБ. Пані Людмила працювала на посаді завідуючої редакційно-видавничим відділом. Спогадами про дитячі, шкільні роки ювілярки, а також роботу в бібліотеці поділилася Валентина Маковська, заступник директора з наукової роботи та інформатизації, уродженка с. Плужне та Олександра Кот, провідний бібліотекар сектору періодичних видань та просвітницької роботи.

Вітальні слова звучали від бібліотекарів Наукової бібліотеки Хмельницького національного університету Світлани Молчанової та Оксани Бичко.

Вірші Людмили Рудковської декламували Вікторія Луцюк, бібліотекар відділу краєзнавства; Катерина Єфімчук, переселенка з м. Нова Каховка, учениця 9 класу Плужненського ліцею імені Бортника Р. Й. У виконанні барда Леоніда Мазура звучали пісні на слова місцевих авторів.

Під час заходу відбулася презентація книжкової виставки «Виплекана землею Подільською» з фондів Хмельницької ОУНБ.







 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com