Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Ікони на ящиках з-під набоїв


Відбулась презентація книги «Ікони на ящиках з-під набоїв» в рамках Національного тижня читання – 2023.

Захід відкрила директор бібліотеки Катерина Чабан, яка розповіла про акцію «Національний тиждень читання», яку вже традиційно проводить Український інститут книги. Ця Всеукраїнська інформаційно-просвітницька акція має на меті консолідацію українського суспільства навколо читання, як життєвої стратегії, та проходить під гаслом «Бути своїм».

Присутні ознайомилися з виданням, яке присвячене однойменному мистецькому проєкту Соні Атлантової та Олександра Клименка. Написані на фрагментах ящиків з-під озброєнь, привезених з фронту, ікони є мовчазними свідками війни і водночас свідченням перемоги життя над смертю (не тільки символічної, але й реальної).

Пану Олександру спало на думку малювати ікони на ящиках з-під боєприпасів під час відвідин військової бази в 2014 році, коли він звернув увагу на те, що ящики нагадують дерев'яні панелі, які використовували для стародавнього релігійного мистецтва.

З весни 2015 року проєкт є волонтерським, підтримуючи Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова, який надає допомогу військовим та цивільним.

Роботи Олександра Клименка та Софії Атлантової представлені на 117 локаціях у 60 містах 15 країн світу. Ікони були вже репрезентовані у США, Канаді і країнах Європи, а також у Європарламенті та низці українських міст.

Гостям заходу представлено роботу Володимира Кравчука – ікону на ящику з-під набоїв, яку митець подарував відділу мистецтв після своєї персональної виставки у 2017 році.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com