Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Національний тиждень читання – 2023


З 04 до 10 грудня в Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці пройшов Національний тиждень читання в рамках Всеукраїнської інформаційно-просвітницької тематичної акції «Національний тиждень читання – 2023», яку щорічно оголошує Український інститут книги. Мета акції – консолідувати українське суспільство навколо читання як життєвої стратегії. Її гасло цьогоріч – «Бути своїми», що означає зв'язок між поколіннями та демонструє силу єднання українців, згуртованих перед труднощами.

У рамках Національного тижня читання – 2023 в бібліотеці проведено низку заходів, спрямованих на популяризацію української книги та читання, пізнання світу через книгу, знайомство з письменниками рідного краю та з інших регіонів України.

Розпочався Тиждень з презентації літературно-художнього видання вінничанина Сергія Деркача «Дума про добровольця» за участю Ленковецької сільської територіальної громади. Книга розповідає про Сергія Оврашка, молодшого сержанта, «айдарівця» родом із села Коськів на Шепетівщині, який у 2014 році загинув від вибуху гранати, потрапивши в засідку росіян біля міста Щастя Луганської області. У романі його позитивний – Мамай, на війні ж – Динаміт.

Про життя цивільних людей під час повномасштабного вторгнення йшлося під час презентації літературно-художнього видання докторки філософії, письменниці-документалістки, перекладачки-драматургині, журналістки із 30-річним досвідом роботи в українській та міжнародній пресі, сценаристки документальних фільмів Яни Іваницької «Війна очима киянки. Рік перший. Лютий».

Відбулася презентація виставки портретної графіки молодого художника Радіона Романюка «Сила в людях» та книги «Ікони на ящиках з-під набоїв», котра присвячена однойменному мистецькому проєкту Соні Атлантової та Олександра Клименка. Написані на фрагментах ящиків з-під озброєнь, привезених з фронту, ікони є мовчазними свідками війни і водночас свідченням перемоги життя над смертю (не тільки символічної, але й реальної).

Проведено голосні читання «Талант, що прагнув до зірок» з нагоди 130-річчя від дня народження Миколи Хвильового. Учасники розмовного клубу української мови «Скажи мені українською» читали вірші письменника, уривки з його прозових творів, ознайомилися з життєвим шляхом автора. Присутнім презентовано бібліографічний список літератури «Творчість Миколи Хвильового» з серії «Розстріляне відродження».

Караван історій про медиків-письменників «Пером і скальпелем» ознайомив відвідувачів з видатними письменниками, котрі мали медичну освіту та практичний досвід. Акцент зроблено на письменниках України, які були медиками за фахом: Степан Руданський, Остап Вишня, Іван і Юрій Липи, Юрій Щербак та ін.

Відбувся літературний перформанс «В нас доля єдина» з поетом, членом НСП України, головою обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Віталієм Міхалевським з презентацією книги автора «Украдений вересень». Говорили про творчість письменника, про діяльність Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка на Поділлі, просвітницький проєкт «Фортеця духу», котрий об’єднав літераторів з різних міст України.

Під час лекції з елементами тренінгу для людей елегантного віку «Пошук та читання електронних книг українських авторів» презентовано книги з віртуальною та доповненою реальністю, інтерактивні з мобільними додатками, «живі» та музичні книги, електронні ігрові та навчальні видання, книги шрифтом Брайля тощо. Проведено бліц-інформ «Книга друкована чи книга електронна: за і проти» та майстер-клас «Пошук та читання електронних книг».

Свою книгу «24.02» – щоденник війни – презентував автор Андрій Мероник, український підприємець, математик і дослідник, волонтер і засновник Фундації шкільних стипендій. Письменник розповів про історію, яка лягла в основу книги та про те, чому паперові видання під час війни стають актуальними.

З Товариством німців Хмельниччини-Відергебурт проведено читацьке обговорення художньої книги «Лотта та її «катастрофи» авторів Аліс Пантермюллер і Даніели Коль. Спільно з волонтерами Червоного Хреста і внутрішньо переміщеними особами організовано голосні читання віршів різдвяного циклу «Колядки зі старої шухлядки».

Упродовж Національного тижня читання – 2023 в Хмельницькій ОУНБ проходив флешмоб читацьких відгуків «Книги з найвищим рейтингом» та перегляд літератури за темою «Українська книга в умовах війни». Загалом у бібліотеці проведено 10 літературних заходів для читачів області, у офлайн та онлайн форматі, у яких взяли участь понад 500 учасників, із них дистанційно – понад 100.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com