Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Презентація 57-го випуску рекомендаційного бібліографічного довідника «Календар знаменних і пам`ятних дат Хмельниччини на 2024 рік»


Відбулася презентація 57-го випуску рекомендаційного бібліографічного довідника «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2024 рік».

Захід проведено у змішаному форматі: у бібліотеці та на платформі ZOOM за участю науковців, краєзнавців, журналістів, просвітян, працівників музейних, навчальних, бібліотечних закладів області та громадських організацій. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів-захисників.

Ведуча заходу, завідуюча відділу краєзнавства Зоя Філіпенко розповіла про учасників російсько-української війни, ювілярів: Дмитра Чалаваха, військовослужбовця, старшого лейтенанта ЗСУ, Героя України; Артура Закордонця, поета, прозаїка, члена НСПУ, учасника бойових дій; Романа Матвійця, старшину ЗСУ, заступника командира групи 8-го окремого полку спеціального призначення, Героя України і гетьмана Миколая Синявського, фото яких винесено на обкладинку.

Укладач Календаря, головний бібліограф відділу краєзнавства Оксана Шеін розповіла про дати, що увійшли до «Календаря… на 2024 рік» , а це понад 1000 знаменних дат про життя області, у т. ч. 150 вперше виявлених.

Про власні дослідження, що увійшли до Календаря розповіли: кандидат історичних наук, голова міської організації НСКУ, Почесний краєзнавець України Юрій Блажевич; доктор історичних наук, професор, академік Міжнародної академії інформатизації, член НСКУ, Почесний краєзнавець України Олександр Григоренко; кандидат історичних наук, доцент Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, член Національної спілки краєзнавців України Віталій Галатир та доктор філологічних наук, професор, член НСПУ і НСКУ Віталій Мацько.

Своїми напрацюваннями поділилися також перший заступник голови обласного відділення Національного олімпійського комітету України Віктор Флентін, магістр архівознавства, вчитель історії та правознавства Поляхівського ліцею Теофіпольської селищної ради Вадим Яблонський та військовий лікар, член НСЖУ, ветеран військової служби Анатолій Бернадін.

Бібліотечна фахівчиня, в минулому працівник бібліотеки, Світлана Михайлова розповіла про історію створення «Календаря знаменних і пам’ятних дат» у далекому 1967 році.

Заступник директора з наукової роботи Державного історико – культурного заповідника «Межибіж» Ігор Западенко вніс пропозиції щодо наповнення подальших випусків довідника.

Директорка Хмельницької ОУНБ Катерина Чабан зазначила, що цьогорічне видання Календаря видано коштом Хмельницького обласного відділення ВГО «Українська бібліотечна асоціація», подякувала всім, хто долучився до його наповнення.

Присутні переглянули книжкову виставку «Хмельниччина: наш рідний край» з фондів бібліотеки, на якій представлено «Календарі знаменних та пам’ятних дат Хмельниччини», починаючи з 1967 року.








 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com