Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Я жив, творив, спокутував, кохав…!


Відбулося відкриття обласного літературного туру «Я жив, творив, спокутував, кохав…!» до 80-річчя з дня народження Миколи Федунця, поета, журналіста, члена Національної спілки письменників України і Національної спілки журналістів України, заслуженого працівника культури України, лавреата міжнародних літературних премій імені Івана Кошелівця та Дмитра Нитченка, обласних літературних премій імені Тараса Шевченка, Микити Годованця, Володимира Булаєнка, Григорія Костюка, Якова Гальчевського «За подвижництво у державотворенні» та Хмельницької міської премії імені Богдана Хмельницького, уродженця села Сушівці Білогірської селищної територіальної громади Шепетівського району.

Організатори обласного туру: Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека, Хмельницький обласний літературний музей та Хмельницька обласна організація Національної спілки письменників України

У заході взяли участь письменники, журналісти, краєзнавці, науковці, освітяни та бібліотечні працівники закладів загальної середньої освіти м. Хмельницький, друзі. Захід проходив у змішаному форматі. На платформі ZOOM доєдналися земляки Миколи Федунця з с. Сушівці, мешканці смт Ямпіль та користувачі публічних бібліотек територіальних громад області.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять Миколи Федоровича, загиблих воїнів, які віддали своє життя за свободу та незалежність України та запалили свічку.

Захід відкрила директор бібліотеки Катерина Чабан, яка розповіла про організацію обласного літературного туру, його мету та ознайомила з програмою туру.

Спогадами про творчу співпрацю поділилися: письменник, директор Хмельницького обласного літературного музею Василь Горбатюк; лавреати обласної премії імені Миколи Федунця за кращу поетичну збірку Ніна Шмурікова-Гаврилюк та Віталій Міхалевський; поетеса, членкиня НСПУ Лідія Ярохно.

Присутні говорили про патріотизм письменника, його любов до України, рідного села, української мови, простоту, людяність, почуття гумору, відкритість та готовність завжди прийти на допомогу ближньому.

Ольга Гуц, бібліотекарка Сушівецької сільської бібліотеки-філії комунального закладу «Білогірська центральна бібліотека» Білогірської селищної ради ознайомила з життєвим та творчим шляхом письменника, розповіла про вшанування пам’яті Миколи Федунця в його рідному селі: встановлення меморіальної дошки на фасаді школи, де навчався поет і куточок пам’яті в сільській бібліотеці.

До заходу долучився і класний керівник Миколи Федунця – Григорій Ситар, в минулому вчитель фізики і астрономії Ямпільської середньої школи.

Під час заходу звучали вірші Миколи Федунця у виконанні читачів Сушівецької сільської бібліотеки-філії та пісні на слова Миколи Федунця «Журавлі» у виконанні хмельницького барда Леоніда Мазура, «Не цурайся пісні» – вокальної групи «Калина» Сушівецького будинку культури.

Презентовано виставку-інсталяцію «У повені літ чебрецевих», на якій представлено книжкові видання із фондів Хмельницької ОУНБ та музейні експонати Хмельницького обласного літературного музею.






 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com