Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Насильство над цивільним населенням. Хмельницька область. Документи органів держбезпеки


Відбулася презентація видання «Насильство над цивільним населенням. Хмельницька область. Документи органів держбезпеки» авторів-упорядників Валерія Васильєва, Олени Лисенко, Світлани Маркової, Романа Подкура, Юрія та Андрія Хоптярів.

У збірнику опубліковані акти комісій зі встановлення і розслідування злочинів нацистських окупантів та їхніх поплічників, а також документи радянських органів держбезпеки про насильство над цивільним населенням Хмельницької області, що здійснювалося нацистами упродовж 1941 – 1944 років.

У заході взяли участь науковці, краєзнавці, архівісти, фахівці обласних музеїв, освітяни, бібліотечні працівники закладів загальної середньої освіти та наукових бібліотек вищих навчальних закладів м. Хмельницький.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів, які віддали своє життя за свободу та незалежність України.

Презентував видання Юрій Хоптяр – кандидат історичних наук, професор кафедри архівознавства, спеціальних і правничих дисциплін Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка, член НСКУ, голова Кам’янець-Подільського осередку НСК України. Юрій Анатолійович розповів, що книга є колективною працею п’яти авторів, про її історію написання, структуру та повідомив, що збірник є продовженням публікації документів, віднайдених та оприлюднених істориками і архівістами України та Німеччини під час реалізації спільного міжнародного дослідницького проєкту «Цивільні жертви на Східному фронті Другої світової війни», що фінансується Фондом Фольксваген. Охарактеризував чотири вступних статті, його документальну частину, наголосив, що в книзі є іменний покажчик, в якому розміщено 821 прізвище та географічний, до переліку якого включено 356 географічних назв.

Світлана Маркова, історикиня, докторка історичних наук, професорка кафедри соціально-гуманітарної підготовки Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту, керівниця відділу наукової роботи, членкиня НСК України розповіла про роботу в архіві СБУ у Хмельницькій області, де вивчала оригінали документів про долі людей, які в умовах окупації стали на шлях колаборації.

Презентація стала майданчиком для дискусії. Науковці, дослідники Поділля висловили свої думки відносно даної теми та подякували за фундаментальне видання, яке стане основою для подальших досліджень майбутніх науковців.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com