Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Ідея соборності в становленні української державності


До Дня Соборності України відбувся історичний екскурс «Ідея соборності в становленні української державності» для курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького в рамках засідань історичних студій «Україна крізь віки».

Андрій Попик – викладач Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту розповів про Українську революцію початку XX століття, про виклики, які стояли перед тодішніми політичними діячами та про важливість єдності політичної еліти.

Лектор зазначив, що 22 січня ми згадуємо дві рівнозначні події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки у 1918 році та проголошення Акта Злуки українських земель, що відбулося 1919-го. Проголошення Соборності 22 січня 1919 року, коли Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об’єдналися в соборну державу, увінчало прагнення до єднання українців, розділених кордонами тогочасних імперій.

Упродовж багатьох десятиліть Акт залишався символом віри, ідейним імперативом боротьби за незалежну, соборну державу.

Андрій Попик розповів про ще одну знакову подію, яка відбулася в січні 1918 року – бій під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

Лектор наголосив, що яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акта Злуки. Тоді мільйони українців узялись за руки від Києва до Львова, щоб продемонструвати Соборність України на шляху до незалежності.

Під час заходу презентовано тематичну книжкову виставку «Соборність: від минулого до сьогодення».




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com